Magunkról – Bemutatkozás

Fotóstúdió

Fotóstúdió

Több éve foglalkozom fotózással, de mint stílust, kiemelten az erotikus és glamour fotózást kedvelem a legjobban. Hölgyek százai elégedett mosolyát tudhatom magaménak, mert munkáimnál mindig a legtöbbet próbálom kihozni a modellből és természetesen magamból is. Még a néha lehetetlennek tűnő kéréseket is igyekszem megoldani mind a fotózás, mind a retusálás terén, mert számomra az a legfontosabb, hogy minden fotóalany elégedetten nézhesse végig portfólióját. Mindig jókedvű vagyok, szeretek nevetni és ez a jókedv minden esetben kihat a modellekre is. Az esetleges lámpalázból így hamar feloldódnak és ez visszatükröződik a fotókon is. Mivel a fotózás kivétel nélkül a lehető legjobb hangulatban történik, még a legmerevebb jellemű modellekkel sem okoz gondot az összedolgozás. Ez az összhang számomra rendkívül fontos, mert csak ezáltal tudja a modell és természetesen én is a lehető legtöbbet kihozni magából.  Ennek az összhangnak köszönhető, hogy az elkészült fotók a legaprólékosabb módon mutatják be a modellt és pontosan a hozzá illő hangsúllyal ábrázolják őt, hiszen a megfelelő száj tartás vagy egy mosoly akkor az igazi, ha természetesen hat és szívből jön. A szívből jövő mosoly vagy nevetés  pedig utánozhatatlan, ez az, ami egy fotót a lehető legvarázslatosabbá tehet, mert látszik a fotóalany tekintetében is. Ahogy mondani szokták: ” Még a szeme is nevet! “

Nagyon sokan kíváncsiak rá, de nem merik megkérdezni, hogy hogyan is zajlik egy ilyen fotózás, mi kell hozzá, stb. Mivel nem csak profi fotómodellek szeretnék magukat megörökíteni, így a laikusok számára itt most részletesen leírom ennek menetét.

Fotózás menete

A stúdiófotózás összetett munka. A modellnek és a fotósnak össze kell dolgoznia. Ha a legjobb eredményt szeretnénk elérni, akkor mindenképpen ügyelnünk kell olyan dolgokra, melyek egy laikus számára egyáltalán nem tűnnek fontosnak, ám a végeredményt jelentősen befolyásolhatják. Nem szabad félvállról venni a beállításokat, mert nem igaz, hogy a “Hát, ezt majd kiretusálod?!” a megfelelő eredményt hozná. Egy érzéki szájtartást, vagy erotikus pillantást nem lehet ráretusálni a képre. A retusálásnak is megvannak a maga korlátai. Ha lehetséges, mindig pihenten érkezz a fotózásra, ne egy éjszakai buli után táskás szemekkel, mert azokkal még egy kis digitális utómunka után sem lesz igazán szívdöglesztő a nézésed. Fontos, hogy a hajad frissen legyen mosva, fodrászolva, mert így lesz igazán fényes a fotókon. Lenőtt hajjal kár is elkezdeni. Ha nem is szoktad, de erre az alkalomra érdemes legalább kilakkozott körmökkel jönni, de a legjobb ha műkörmöt használsz. A szépen megfestett körmök a kéz és az ujjak megfelelő beállításával gyönyörű látvány! Ez a fotózás stílusát illetően vonatkozik/vonatkozhat a lábkörmökre is, például fetish fotózásnál elengedhetetlen. Fotózás előtt 2 nappal semmiképp ne menjünk szoláriumba! A stúdióvakuk fényei rendelkeznek bizonyos UV tartománnyal, amitől a bőr pirosas árnyalatúvá válik. Ez előtte szabad szemmel nem látható, de miután a stúdióvaku elvillan, máris észrevehető, hogy a modell volt-e szoláriumban. Sajnos ez eléggé elronthatja a fotók színvilágát, hiszen ez a bizonyos kipirosodás leginkább a test kigömbölyödésein látszódik, (combok, popsi, kar, mell) és nagyon nehéz a digitális után javítás. Bőrünket fotózás előtt bekenhetjük olajjal is, ha azt szeretnénk, hogy csillogó hatású legyen, ám ezt inkább csak a helyszínen és közvetlenül a fotózás megkezdése előtt ajánlom.

Smink

A smink az egyik legelengedhetetlenebb része a tökéletes fotónak. Ez adja meg arcunk jellegét, s ezáltal jelentősen befolyásolhatja is azt. Mindenképp arra kell törekednünk, hogy a felkerülő make up összhangban legyen a fotózásnál használt ruhákkal, illetve bőrünk színével. Kerüljük az eltérő színű alapozó, illetve púder használatát, ha testünkből többet is meg szeretnénk mutatni, mert nagyon illúzió romboló tud lenni, ha arcunk több árnyalattal barnább mint a testünk bőrszíne.
Sokan ragaszkodnak hozzá, hogy saját maguk készítik el sminkjüket, ami természetesen rendben is van, de lehetőség és igény szerint hívhatunk profi sminkest is. A profi sminkes külső személy, előre kell vele egyeztetni, csak meghívásra tud jönni, munkájának tiszteletdíja nem tartozik bele a fotózás árába, ezért, ha valakinek szüksége van profi sminkesre, ezt előtte meg kell beszélni és leelőlegeznie. Természetesen jómagam is mint fotós és mint férfi is segítem a modellt a megfelelő sminkszínek kiválasztásában. Általában azt szoktam a tanácsolni a modelleknek, hogy még a smink elkészítése előtt lazítsák meg szorosabb öltözéküket,(nadrágöv, zokni, szorosabb pántok, stb.) mert ezek benyomódásokat okozhatnak a bőrön és ez meglátszik a  fotókon is. Hajrá retus!

Öltözék

A sminkelés után az öltözék kiválasztása történik. Ezt mindenképp a fotóshátterek színével szinkronban kell tenni, bár néha az eltérő, vagy nem egészen összhangban lévő színek elképesztően jól tudnak mutatni egy fotón. Az öltözék kiválasztásánál talán az egyik legfontosabb dolog, hogy ne legyen túl szűk! Egy olyan melltartópánt, ami belevág a a hátunkba egyáltalán nem szép látvány, erre ügyelnünk kell, mert ugyan retusálással lehet korrigálni, de az eredmény nem mindig lesz tökéletes.
A fotózás  menetét illetően már az elején megnyugtatom a modellt, hogy biztosan jó képek fognak róla készülni, pedig szinte mindig elhangzik a “Rólam nem lehet jó képet készíteni” vagy a”Nem vagyok fotogén alkat” közhelyek. Mindig vidám természetemnek és jó megjelenésemnek köszönhetően az effajta lámpaláz hamar el szokott múlni. A kezdeti lámpaláz teljesen természetes, hiszen a modellnek, ha nem csak ruhás fotót akar, le kell vetkőznie fehérneműre vagy aktképeknél akár meztelenre is. Ez egy “idegen” helyen és férfi előtt nem egyszerű dolog, pedig ilyenkor a fotós már más szemmel nézi a modellt, általában azon gondolkodik, hogy milyen beállításokat csináltasson vele.

Fotózás

Aztán kezdődik a fotózás. Az első beállítások kivétel nélkül csak próba villantások, hiszen a fotósnak be kell állítania a stúdióvakukat, a fényképezőgépét is, hogy a lehető legjobb fény, illetve színvilág alakulhasson ki a fotókon. Ahhoz, hogy a már említett lámpalázban ne szenvedjen a modell, először mindig a teljes ruházatban készült fotókkal kezdünk, majd a modell fokozatosan vetkőzik. Ezt azért is célszerű így végezni, mert vetkőzés közben számtalan erotikusabbnál erotikusabb mozdulatot lehet lekattintani. A mozdulatoknak illetve beállításoknak nagyon fontos szerepe van, ezeknél mindenképp szükséges, hogy a modell és a fotós összhangban dolgozzon, segítsék egymás ötleteinek megvalósítását. Nem mindenkinek ugyanaz a póz áll jól! Sokszor előfordul, hogy a modellnek jobbra-balra kell forognia, tekeregnie, sőt néha olyan pozitúrákat is fel kell vennie, ami igen megerőltető lehet. Vannak pózok, melyeknél nagyon meg kell feszülnie, illetve a hátát nagyon meg kell hajlítania, de ez azért szükséges, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Modellt állni nem olyan egyszerű dolog, mert ezeket a pózokat az életben sosem, illetve csak nagyon ritkán vesszük fel, így nem kizárt, hogy másnap a modellnek izomláza lesz. Fontos még, hogy a modell semmiképp se éhgyomorral jöjjön a fotózásra, mert a már említett pózolgatásoktól leeshet a vércukorszintje. Fotózás alatt lehetőség van átöltözésre, ha a modell többféle öltözékben szeretne fotókat készíttetni, vagy akár háttércserére is, ezek száma az előzetesen megbeszélt ár szerint alakul.
A fotózás általában addig szokott tartani, amíg össze nem gyűlik annyi jól sikerült fotós anyag, ami mindkét felet, (modell, fotós) elégedettséggel tölti el.

Fotók átadása

Az elkészült felvételek “nyers” fotók, azonnali felhasználásra sem a méretük, sem a formátumuk nem alkalmas. Alap esetben az elkészült fotók közül a fotós választja ki a legtökéletesebbeket, a már megbeszélt darabszámban, ám előzetes megbeszélés alapján lehetőség van arra, hogy az elkészülendő fotókat maga a modell válassza ki. Ez időigényes dolog, de én személy szerint azt szeretem, ha a modellel közösen választjuk ki ezeket fotókat, mert közben lehetőség nyílik rá, hogy megbeszéljük, mi az amit Ő, vagy esetleg én nem ajánlok.
Az átadásra kerülő fotók igény szerinti retusáláson esnek át, melynek elkészítési ideje általában 24 óra, de extra kéréseknél ez lehet több is. Ilyenkor mindig az éppen adott modellel való előzetes megbeszélés az irányadó. A már elkészült fotók általában email útján kerülnek átadásra, a megbeszélt formátumban és méretben, már ha a modell nem kéri más adathordozó eszközön (CD, DVD) vagy akár egy előre a modell által otthagyott Pendrive-ra. Ezek aztán személyesen vagy postai úton is kézbesíthetők.

Kapcsolat – Elérhetőség

Telefon: +36-70-219-2697
Email: efotozas@gmail.com